Menu

Prediker Adriaan Luijben kocht overal autowrakken

zondag 18 april 2021

Soest heeft in de afgelopen tientallen jaren veel bijzondere ondernemers gekend. Met een aantal daarvan heeft de geïnteresseerde lezer al kennis kunnen maken in ons eerste deel over de Soester Iconische Bedrijven. In deel 2 dat in november van dit jaar in de winkels ligt nog meer bijzondere verhalen.

Zo is daar het verhaal van Adrianus Luijben. De excentrieke Soester (1907-1989) start in de jaren 1930 samen met Wout Bloemendaal een autosloperij, gesloopte onderdelen van de auto's worden daarbij verhandeld. De eerste zakelijke schermutselingen zijn bij het huis van Wout Bloemendaal aan de Wieksloot OZ 83, ook wel de Bolle Wieksloot genoemd of Het Zwarte Pad. Luijben en Bloemendaal verplaatsen later hun activiteiten naar de Eigendomweg. Om aan geld te komen is Luijben leem en metselzand (klapzand) in zijn tuin en het terrein van het hoenderpark gaan afgraven en verkopen. Van de opbrengst worden weer auto‘s gekocht en de afgegraven stukken land worden hergebruikt als opslag. De wegen van Bloemendaal en Luijben scheiden zich. Luijben gaat alleen verder  met de handel en heeft een voor die jaren grote sloperij opgebouwd.

In 1969 vestigt Adrianus zich op de Industrieweg op de plek waar wij nu Kemetyl en Schut tegenkomen. Wij spraken met kleinzoon Arjan Luijben (zoon van de jong overleden Jelle Luijben 1934 -1970) die veel smakelijke verhalen over zijn opa wist te vertellen. Opa was volgens Arjan een echte handelaar. Hij kocht wrakken vanuit heel Europa, treinwagons vol. Luijben was wars van het geven van korting. Zo was er een klant die een korting op een autovoorruit wilde bedingen. 'Ik geef geen korting', aldus Adrianus. 'Ik gooi de ruit nog liever kapot', om vervolgens de daad bij het woord te voegen.

In Soest was Adrianus Luijben ook bekend als prediker. Hij evangeliseerde op de hoek van de straat. Hij sponsorde de bestelbus van Youth for Christ met bovenop een luidsprekerinstallatie. De autosloper heeft ook een boek geschreven met zijn visie vanuit de bijbel. Titel: Door het oog der profeten.

Luijben was zeer fanatiek. In de troonrede ontbrak de naam van God. Hij liet een paginagrote advertentie in de Gooi- & en Eemlander afdrukken. met de tekst "Als antwoord op wat wij in de troonrede hebben gemist" met tien verzen uit Jeremia 17. De advertentie heeft Luijben fl 2000 gekost. 'Maar dat is niet belangrijk', liet de handelaar weten. 'Veel belangrijker is dan men God kennelijk niet meer nodig heeft.'

Arjan Luijben had nog veel meer anekdotes over de autosloperij en zijn opa. 'Ik scheumde met als jochie regelmatig tussen de auto's, heb ik nog een keer vijftig gulden gevonden.'

De verhalen met foto's tekenen wij op in ons tweede boek over de Soester Iconische Bedrijven.

Deel je herinnering met ons en kom in het boek
Heb jij ook herinneringen en/of anekdotes over Autosloperij Luijben? Deel ze met ons en wie weet komt jouw verhaal wel in ons boek. Mail het naar
 info@uitgeverijpeles.nl 

Het boek is nu al te bestellen. Dan verzeker jij je van een exemplaar én profiteer je van de goedkope inschrijfprijs van € 21,95 (winkelprijs wordt € 24,95)

Bestellen

 

 

 

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact