Menu

Kruukje Melm komt uit Gorredijk

dinsdag 20 april 2021

Toon van der Linden vertelt over historie van de slijterij

Een aantal weken geleden waren we te gast bij Elly en Angelique van der Linden. Moeder en dochter spraken ons uitgebreid bij over de geschiedenis van Slijterij Ben van der Linden. De imposante verzameling met foto's en anekdotes over de geschiedenis van de befaamde slijterij is na ons bezoekje aan Toon van der Linden nog groter geworden.

De plakboeken, foto's en lege flessen uit grootvaders tijd liggen en staan op tafel als Peter Beijer bij Toon en zijn vrouw Nolly aan de tafel gaat zitten. Het eerste dat Toon tevoorschijn haalt is een tekening van het pand aan de Burg. Grothestraat dat in 1910 Café De Tramhalte zou worden. ,,In de eerste jaren was het een bottelarij", vertelt Toon. ,,Wij zijn er thuis mee opgegroeid. Helpen met flessen spoelen die in grote kuipen werden gedonderd. De bottelarij was een soort van laboratorium met kogelflessen en beugelflessen." Ter ondersteuning laat Toon een aantal van de prehistorische exemplaren zien. 

De bottelarij en café De Tramhalte werden gedreven door Jan van der Linden. Zijn zoon Ben (de vader van Toon) ging in 1935 met vrouw Ann een slijterij starten in Soest-Zuid op de hoek van de Gallenkamppelsweg en de Soesterbergsestraat. Dat gebeurde in het pand waarin voorheen Bakkerij Van Ee was gevestigd. Heel bijzonder: Toon heeft de eerste steen van dat oude pand nog altijd in zijn achtertuin. Het originele pand werd namelijk in 1994 gesloopt. Inmiddels is op die plek (vanaf 2012) de HEMA gevestigd.

Toon vertelt uitvoerig over zijn vader Ben, die bekendheid genoot in Soest. Hij was ondermeer begrafenisondernemer, koster in de kerk en melkrijder. Toon laat een foto zien van zijn vader die voorgaat in processie bij de Heilige Familiekerk. ,,Ik loop samen met mijn broer Ben tussen de acolieten", vertelt Toon trots.

De vakkennis deed Toon op in Schiedam waar hij werkte in de oudste jeneverfabriek van Nederland 'De Graauwe Hengst'. ,,Ik werd al dronken van de dampen daar", herinnert Toon met een glimlach.

Toon en Nolly hebben de slijterij in Soest-Zuid vanaf 1972 met succes voortgezet. Ook zij verkochten de lokale lekkernij 'Kruukje Melm'. ,,Met mijn vader en mijn broer Ben zijn we naar Gorredijk gereden, via een tussenpersoon konden we deze drank, geïnspireerd op de kruidenbitter Maagdenberg, maken. Het is een succes geworden!

In zijn achtertuin heeft Toon een mini-museum waarin de (lege) flessen Kruukje Melm uiteraard niet ontbreken 

Toon vertelde honderduit en natuurlijk gaan we niet alles hier vermelden. Dat bewaren we voor ons boek over de Soester Iconische Bedrijven deel 2, waarin een uitgebreid verhaal komt over Slijterij Van der Linden. 

Deel je herinnering met ons en kom in het boek
Heb jij ook herinneringen en/of anekdotes over Slijterij van Toon van der Linden? Deel ze met ons en wie weet komt jouw verhaal wel in ons boek. Mail het naar info@uitgeverijpeles.nl 

Het boek is nu al te bestellen. Dan verzekert u zich van een exemplaar én profiteert u van de goedkope inschrijfprijs van € 21,95 (winkelprijs wordt € 24,95)

Bestellen

 

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact