Menu

Jak was de melkboer van Soestdijk

maandag 10 mei 2021

Natuurlijk was vroeger niet alles beter. Dat weten wij ook wel. Maar dat het in tijden van weleer een stukje overzichtelijker was, dat valt toch niet te ontkennen. Uiteraard hebben de schrijvers van de boeken over 'Toen wij nog jong waren...' de nostalgie in hun aderen vloeien en dan kan het niet anders dat onze harten sneller begonnen te kloppen toen wij foto's onder ogen kregen uit het familiearchief van Loes Jak. 

Loes is een van de kinderen van Martinus Jak. Hij was melkboer van professie en kwam bij de mensen langs de deur. Het was in de tijd dat je de lege flessen bij de voordeur zette en dat deze werden omgeruild door de melkboer die fluitend langs de adressen ging. Martinus was ook zo'n melkboer die in de wijk Soestdijk vanaf de Koninginnelaan de buurt 'bevoorraade'. Heel Soestdijk? Jazeker...want niet alleen de Soester wijk met de koninklijke naam werd bezocht, ook de buren in Baarn die hun stulpje dezelfde naam hadden gegeven werden geregeld met een bezoek vereerd. Tja, ook Juliana en Bernard hielden van een glaasje melk en een eitje bij het ontbijt. 

De zoon van Martinus, de alom bekende Cor Jak, nam later de wijk van zijn vader over. Dochterlief Loes werd vooral bekend als gezicht van het zuivelwinkeltje aan de Koninginnelaan 29. Loes ontving haar klanten steevast met een glimlach én uiteraard had zij de heerlijkste verse zuivel-lekkernijen in de schappen. 

Binnenkort gaan wij bij haar op de koffie om de verhalen van vroeger te noteren. Verhalen die wij publiceren in het boek over de Soester Iconische Bedrijven (deel 2). Een aantal foto's, om een tipje van de sluier op te lichten, geven wij alvast cadeau. 

Deel je herinnering met ons en kom in het boek
Heb jij ook herinneringen en/of anekdotes over de 'zuivelfamilie' Jak? Deel ze met ons en wie weet komt jouw verhaal wel in ons boek. Mail het naar
 info@uitgeverijpeles.nl 

Het boek is nu al te bestellen. Dan verzeker jij je van een exemplaar én profiteer je van de goedkope inschrijfprijs van € 21,95 (winkelprijs wordt € 24,95)

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact