Menu

Eb Karelsen liet Soest sporten

maandag 28 juni 2021

Eb Karelsen (1918 - 1996) was voorbestemd om timmerman te worden. Zijn vader Jaap Karelsen was aannemer en ooit zou Eb in zijn voetsporen treden. In de oorlog gingen Eb en broer Gerrit banden vulkaniseren (een bandenreparatieproces waarbij gebruik gemaakt wordt van warm rubber). De bandenbusiness bleef in de familie. Gerrit Karelsen is de grondlegger van Karelsen Banden. Eb ging echter iets anders doen. Hij was een groot sportliefhebber. Eb was goed in voetbal, schaatsen en wielrennen en bedreef de sporten op hoog niveau. 

Bovenstaande inleiding kan ingevuld worden op het 'avondje uit' dat Peter Beijer onlangs heeft gehad bij zijn overbuurman Elbert Karelsen. De zoon van Eb vertelde honderduit over de avonturen van zijn vader op het voetbalveld (van SEC), op de racefiets bij wielervereniging 'Hard gaat die' en als schaatser. Het sporten zat Eb in het bloed en hij startte in 1956 een sportzaak op de Kostverlorenweg 3b. In 1963 verhuisde de sportzaak annex spijkerbroekenwinkel naar de Koninginnelaan. Het was het jaar dat hij een van zijn drie elfstedentochten verreed. In 1968 werd een tweede zaak geopend aan de Soesterbergsestraat. 

Natuurlijk zijn de verhalen genoteerd over de sportzaak, ontmoetingen met Johan Cruijff, het repareren van ballen voor de Soester voetbalclubs en de handel in spijkerbroeken.

Maar ook de carriere van Elbert kwam ter sprake. Elbert werd befaamd in de tenniswereld om zijn bespanningskunst. Hij was bespanner bij Roland Garros, de Davis Cup, het ABN AMRO World Tennis Tournament, Dutch Open, Daktimo Mook, Dutch Broadcasting Tournament, AFAS Tennis Classics, Rosmalen. Hij ontmoette tennisiconen als Rafael Nadal, Ilie Nastace, Michael Chang, Roger Federer, Pat Cash, John McEnroe, Novak Djokovic en Martina Navrátilová. De bewijzen zijn te zien in een van de vele albums die Elbert op de tafel laat ploffen. Daarnaast was Elbert actief in het Soester winkeliersnetwerk en was hij onder meer betrokken bij de oprichting van Hartje Zuid.

Maar het meest trots is Elbert op zijn vader. Met weemoed slaat hij de bladzijdes om waarop zijn vader te zien is als schaatser, wielrenner en als SEC-voetballer (onder meer bij een wedstrijd in Engeland). 

Deel je herinnering met ons en kom in het boek
Heb jij ook herinneringen en/of anekdotes over Eb of Elbert Karelsen? Deel ze met ons en wie weet komt jouw verhaal wel in ons boek. Mail het naar info@uitgeverijpeles.nl 

Het boek is nu al te bestellen. Dan verzeker jij je van een exemplaar én profiteer je van de goedkope inschrijfprijs van € 21,95 (winkelprijs wordt € 24,95)

Bestellen

 

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact