Menu

De GEMAR liet je schatgraven in de duinen

woensdag 21 juli 2021

Er was eens een tijd dat de kruidenier aan wekelijks huis kwam. Hij wist alles over de gezinnen, want bij het opnemen van de boodschappen werd natuurlijk besproken dat vader een nieuwe baan had en dat Keesje onlangs van de trap gevallen was. We hebben het over de jaren 50-60 van de vorige eeuw.

Geleidelijk aan kwamen er zelfbedieningswinkels, gevolgd door het fenomeen supermarkt. Soest kende vanaf eind jaren vijftig diverse supermarkten: De Gruyter (‘het snoepje van de week’), Centra (Nieuwerhoek), Jac Hermans (waar nu de Lidl zit), Simon de Wit (van Weedestraat - zie foto), Vivo (Dalweg), etcetera. Een opvallende supermarkt opende in 1969 haar deuren: de Gemar. Het was om strategische redenen officieel een groothandel maar in feite was het een gewone supermarkt. Je moest een pasje hebben om binnen te komen en de producten lagen in dozen in de rekken. Wat weinig mensen zullen weten is dat de naam Gemar een samentrekking was van Gezins Markt.

Met Anneke Schreuder en Cor van Boeijen (jarenlang bedrijfsleider) haalden we in de zonovergoten tuin van de laatste mooie verhalen en foto’s naar boven van de tijd dat de Gemar een begrip was in Soest. We spraken over de Snuffeletage, de ijstaart voor een gulden, de vele acties ('schatgraven in de duinen'), over de 100 bitterballen die voor de weeksafsluiting werden besteld en nog vele andere ervaringen. Het was een genoeglijke middag.

Mocht je anekdotes en/of foto’s hebben over de Gemar, stuur ze dan naar
info@uitgeverijpeles.nl. Alvast dank.

Het boek Soester Iconische Bedrijven (deel 2)  met ca. 40 nieuwe artikelen over Soester bedrijven, verschijnt medio november 2021. Bestel nu alvast je exemplaar dan weet je zeker dat je het boek in je bezit krijgt.

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact