Menu

De Staelenhoef; ‘even een stukje kaas in Soest halen’

vrijdag 13 augustus 2021

Een aantal weken geleden waren Lex en Peter te gast bij het sympathieke kaasmakersechtpaar Toon en Trudie Hilhorst van Kaasboederij De Staelenhoef en Landwinkel aan de Birkstraat 123. Ook moeder Ton Hilhorst-Sturkenboom schoof even aan voor een bijzonder onderhoudend gesprek over de rijke geschiedenis van de kaasboerderij.

Ton vertelde ons over de beginperiode, in de jaren zestig, toen zij en haar man Jan op het idee kwamen om kaas te verkopen vanuit de boerderij. 

Een bord in de tuin met de tekst: 'Heerlijke zelfgemaakte boerenkaas’ en een stukje in de krant zorgden al snel voor de nodige klandizie uit de verre regio. Zo waren en zijn er nog steeds mensen uit Amsterdam die 'even in Soest een stukkie kaas gaan halen'. 

We spraken over Jan Hilhorst die in 1986 helaas veel te jong op 54-jarige leeftijd overleed. Hij was een gezien man in Soest en deed veel bestuurlijk werk voor diverse verenigingen en organisaties. Jan had bovendien gevoel voor commercie. Hij zorgt er, samen met Ton, voor dat het assortiment wordt uitgebreid. Het is de basis voor het succes van de kaasboederij die nog steeds veel klanten naar de Birkstraat trekt. Want het is niet alleen het overheerlijke stukje kaas dat het zo goed doet. Het is, zoals Toon -die op 18-jarige leeftijd al de leiding over het bedrijf kreeg- dat zo mooi verwoordt, de duurzame productie. De zeventig koeien produceren de melk waarvan de kaas op het eigen erf wordt gemaakt én verkocht. ,,Er gaat geen vrachtwagen de weg op", volgens Toon.

Een bijzonder bedrijf met een prachtige historie en een gezonde toekomst. Uiteraard krijgt Kaasboerderij De Staelenhoef een plek in ons boek over Iconische Bedrijven deel 2. 

Wat weet u over De Staelenhoef? Vertel je verhaal en stuur dit naar info@uitgeverijpeles.nl. Wie weet komt jouw herinnering in ons boek.

Het boek Soester Iconische Bedrijven (deel 2) met circa veertig nieuwe artikelen over Soester bedrijven, verschijnt medio november 2021. Bestel nu alvast je exemplaar dan weet je zeker dat je het boek in je bezit krijgt.

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact