Menu

Uitgeverij Peles gaat boek maken over jubilerend mannenkoor Apollo

donderdag 10 februari 2022

Apollo 100 jaar wordt (mede) gevierd met jubileumboek

Het Soester Mannenkoor ‘Apollo’ werd opgericht op 14 september 1922, op initiatief van een aantal klanten van herenkapsalon Wiersma. Het koor viert dus na de zomer het eeuwfeest. Daar gaat volop aandacht aan besteed worden, met onder meer een jubileumconcert. De geschiedenis van het bekende mannenkoor wordt vastgelegd in een jubileumboek dat door de auteurs Lex Bergers en Peter Beijer van Uitgeverij Peles wordt gemaakt.

Jos Sesink, voorzitter van Apollo, zijn medebestuurslid Wim Tolboom en beide auteurs kwamen snel tot een akkoord. De schrijvers gaan de historie van het koor onderzoeken om daarna hun bevindingen in een boek samen te vatten. Dat onderzoek doen zij door een duik in het rijke archief van het koor, waarin wetenswaardigheden worden opgetekend over markante verenigingsleden zoals Aart van ’t Net, Piet Lüschen, pianist Hans Broekman, Eduard van Eeden en de iconische dirigent Gerard van de Schepop.

Verhalen en interviews
Het oprichtingsverhaal en de eerste jaren van Apollo worden uiteraard ook uitvoerig beschreven. Zoals het verhaal dat 23 klanten van kapsalon Wiersma (tevens de eerste voorzitter), het eerste koor vormden en repeteerden in café "De gouden Ploeg" bij kastelein Jan Stalenhoef. Uiteraard gaan de beide Soester schrijvers ook leden, oud-leden en familie van bekende koorleden interviewen om zo achter de mooiste verhalen en anekdotes te komen. 

Apollo neemt nog steeds een belangrijke plaats in binnen de gemeente Soest. Het Soester koor is een van de grotere mannenkoren in de regio en geeft jaarlijks een voorjaars- en een kerstconcert, telkens voor een goed gevulde zaal. Rond Kerst wordt ook opgetreden in zorgcentrum Molenschot in Soest. Eens in de vier of vijf jaar gaat het koor op concertreis.

Eeuwfeest
Het boek van circa honderd pagina’s verschijnt rond het eeuwfeest in september en is gratis voor de leden van Apollo. Voor niet-leden is het boek met veel historische gegevens en foto’s te koop voor € 17,50.

Ervaring
Bergers en Beijer hebben al veel ervaring met het maken van historische boeken over Soest. Zij hebben reeds de volgende titels uitgegeven: Het Soester Natuurbad (2018), Het Soester Uitgaansleven (2019), De Soester Iconische Bedrijven deel 1 (2020) en de Soester Iconische Bedrijven deel 2 (2021). Daarnaast is het boek over de historie van Auto Smeeing (2021) van Uitgeverij Peles. De uitgaves en ook de toekomstige uitgaves (waaronder het jubileumboek van Apollo) zijn en worden vormgegeven door Erica Heykoop van Zippy Communcatie.

Tips
Heeft u zelf mooie verhalen, foto's en anekdotes over Mannenkoor Apollo? Deel ze met Uitgeverij Peles en wie weet wordt uw herinnering opgenomen in het boek. Mail naar: info@uitgeverijpeles.nl 

Het boek zal vanaf 1 april te bestellen zijn via deze website. 

Op de foto v.l.n.r.: Lex Bergers, Wim Tolboom, Jos Sesink en Peter Beijer

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact