Menu

Klein Engendaalweg: Een iconisch gebied moest wijken

maandag 07 maart 2022

Tot aan het einde van de jaren 1980 hield de Koningsweg ineens op, ongeveer ter hoogte van de huidige afslag naar de Eigendomweg. Je kon toen nog niet doorrijden tot aan station Soest-Zuid. In het gebied tussen de Koningsweg en het station waren iconische bedrijven gevestigd en daar woonden kleurrijke mensen. We hebben het over de Klein Engedaalweg met ingangen aan de Nieuweweg en aan de Den Blieklaan.

In dit gebied liggen de beginjaren van de dit jaar jubilerende Stichting Paardenkamp, opgericht door Cees van ’t Hart. Er woonde ook een bekende kunstenaar: Sebo Detmers. Ook hij moest zijn huis verlaten om plaats te maken voor de nieuwe tijd. Wethouder Jan Menne overhandigde hem in 1989 het ontruimingsbevel en kocht tegelijkertijd een schilderij van Detmers. Misschien nog wel iconischer is ‘Sinterklaas’ Henk Tiggelaven. Zijn bijnaam dankt hij aan zijn lange witte baard. Hij verkoopt in die tijd van alles, van vuurwerk tot ijsjes en bier. Hij is altijd open, dat weet iedereen in die jaren. Bier kun je er tot laat in de avond krijgen.
De Klein Engedaalweg kent nog veel meer opvallende bedrijven. Zo is er de sloperij van Van den Broek en uiteraard het beroemde Evangelisatie Centrum ‘In de Ruimte’. Hier komen jaarlijks honderden kinderen samen in de voor hen georganiseerde kinderkampen.

Het uitgebreide artikel over de bedrijven en mensen van de Klein Engendaalweg vind je in ons boek ‘Soester Iconische Bedrijven, deel 3’ (verschijnt in november 2022). Heb je verhalen, anekdotes en/of foto’s van de Klein Engedaalweg? Stuur ze ons op en misschien sta jij met je bijdrage in het komende boek. Stuur je bijdrage naar info@uitgeverijpeles.nl

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact