Menu

Huib Beemer, laatste schillenboer in Soest

vrijdag 27 mei 2022

Tegenwoordig is recycling van afval een nobel streven van zowel overheden als burgers. Met verschillende kliko's wordt afval gescheiden en van alles wat wij weggooien wordt er wel iets nieuws gemaakt. Huib Beemer (1928-1993) had dit fenomeen al heel vroeg door. In een tijd waarin 'recycling' klonk als een woord uit een scienefiction-serie zoals Star Trek, ging Huib met paard en wagen langs de deuren in de wijk 't Hart om schillen en oud brood op te halen dat hij kon gebruiken als voer voor zijn varkens en koeien. Huib verkocht daarnaast eieren en was 'berenboer'. 

Wij zochten dochter Karin op. Zij vertelde over de jaren tussen 1952 en 1993. ,,De schillen waren voor de koeien en het oude brood voor de varkens", herinnert Karin zich. ,,Tot mijn 15de ging ik mee op de kar. Moest ik in schuurtjes de bestelde eieren achterlaten en dan lag er twee gulden op een emmertje. Het paard moest een echt braaf schillenpaard zijn dat de weg wist."

Zo ging Huib met paard Sonja de wijk in. Het beest stoppte steevast op de Leeuwerikweg, schraapte met een hoef over de weg omdat ze wist dat bij dit adres een suikerklontje gescoord werd. Sonja was de opvolgster van Corrie, het paard dat 19 jaar lang schillen ophaalde. 

Huib was ook berenboer. Met een beer (mannetjesvarken) ging hij langs collegaboeren waar zeugen kennis konden maken met de beer. Na het volbrengen van de 'oudste beweging ter wereld' door de beer, kreeg Huib vijf gulden (per dekking).

Het uitgebreide artikel over Schillenboer Huib Beemer vind je in ons boek ‘Soester Iconische Bedrijven, deel 3’ (verschijnt in november 2022 en kan je nu al bestellen via onderstaande knop). Heb je verhalen, anekdotes en/of foto’s? Stuur ze ons op en misschien sta jij met je bijdrage in het komende boek. Stuur je bijdrage naar info@uitgeverijpeles.nl

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact