Menu

Voor speelgoed en huisraad naar Van den Broek

donderdag 27 oktober 2022

Het boerengezin Van den Broek uit Moordrecht heeft in de jaren veertig van de vorige eeuw vijf zoons en twee dochters. Dat zijn dus te veel troonopvolgers om de boerderij over te nemen. Dirk van den Broek is een van de zoons en hij trekt zijn conclusie. Hij wordt winkelier in plaats van boer en verhuist naar Soest omdat daar, zo hoort hij op een verjaardag, een winkel te koop is. Die winkel is in handen van K. Kazius die in 1923 gestart is op wat toen nog de Veenhuizerstraat heet. Hij verkoopt allerlei artikelen. Van kunstkalk tot fietslak en van sponsen en dweilen tot zeemleer.

Bescheiden winkel
Dirk en zijn vrouw Paulina nemen de winkel over in 1945, net na de oorlog. Het is een bescheiden winkel van 35 vierkante meter. Het adres is een aantal jaar eerder al gewijzigd in Koninginnelaan 103. Het assortiment bestaat uit speelgoed, huishoudelijke artikelen, zeeppoeder, bezems en borstels. Zoon Dirk Jan weet uit overlevering: ,,Mijn ouders verkochten ook wasknijpers die tijdens de oorlog nog op de bon verkocht werden. Vader ging in die tijd veel in het buitengebied venten bij het Oude Grachtje, de Birkt, Dorresteinweg en in Lage Vuursche. Moeder deed de winkel.”

Zo vertelt Dirk Jan nog veel meer. Over een apparaat dat Eau de Cologne (odeklonje) aftapt, gratis popcorn voor de jeugd bij de opening van de nieuwe winkel op de Smitshof, prinsjes van Soestdijk die klappertjes komen kopen, braderieën en nog veel meer. Allemaal vanuit Bazar 't Hart, later bekend als de Speelgoedwinkel van Van den Broek.

In ons boek over Soester Iconische Bedrijven deel 3 een uitgebreid verhaal over Dirk van den Broek en zijn opvolger zoon Dirk Jan en vrouw Leni.

Wilt u het boek, dat eind november in de schappen van de boekwinkels ligt, nu al bestellen? Dat kan via onderstaande knop. 

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact