Menu

Lezing Soester Natuurbad bij Historische Vereniging Soest

dinsdag 01 november 2022

Peter hield dinsdagavond 1 november een lezing over het Soester Natuurbad voor leden van de Historische Vereniging Soest en belangstellenden. Het werd een geslaagde avond waarbij de aanwezigen alle gelegenheid kregen tot het delen van verhalen en anekdotes.

Zwemles van Wil
De avond werd afgetrapt of 'afgezwommen' door voormalig badjuf Wil Pothoven. Zij gaf aan een aantal van haar voormalige leerlingen een lesje droogzwemmen zoals zij dat ook ooit als lerares in het Soester Natuurbad deed. Voor deze gelegenheid had Wil zich omgekleed in een badjas.

Peter Uiterwijk
Een andere aanwezige was ook een bekende badmeester van weleer, namelijk good old Peter Uiterwijk. Bij het tonen van de foto van de temperatuurmeter die in het kassa- toegangshokje van het bad te zien was maakte hij de opmerking: ,,Die hadden we standaard op 22 graden staan."

Peter Beijer vertelde verhalen over de oprichting van het Soester Natuurbad waarin de SDAP-raadsleden Nooder en Sevenhuijsen een belangrijk aandeel hadden. Foto's kwamen voorbij van het oude bad dat een zwemplas met strand was in de periode 1933-1959 en daarna de realisatie van het nieuwe bad dat van 1961 tot de sluiting in 1990 zoveel generaties Soester plezier heeft gegeven.

Het verhaal achter de verkoop aan projectontwikkelaar Taphoorn kwam uiteraard ook ter sprake. Het politieke spel dat erachter zat, de actiegroepen die in protest kwamen. Carl van Dorresteijn zat in de protestgroep Stichting Vrienden van Soester Natuurbad. Hij zat ook in de zaal en toonde een van de vele spotprenten die hij in de actieperiode 1988-1990 heeft gemaakt. 

De verhalen gingen er in als een Dennenkoek van snoepwinkelier Van Oven (zie foto). Joke van den Broek-Saarloos had voor de gelegenheid zelfs haar diploma weer tevoorschijn gehaald. 

Film Herman van Dam
Een van de hoogtepunten in de presentatie was het tonen van een film die Herman van Dam op 28 april 1984 heeft gemaakt voor het Videojournaal Soest/Baarn. De film toont onder meer het stuivertjesduiken op de openingsdag van het zwemseizoen. De film is hieronder te zien. 

De verhalen over de oprichting, de hoogtijdagen en de sluiting van het Soester Natuurbad zijn natuurlijk ook te lezen in het boek over het Soester Natuurbad dat Peter en Lex samen hebben geschreven. De uitgave uit 2018 is inmiddels toe aan de tweede druk en nog altijd te bestellen via onze website en te koop bij Bruna Van Weedestraat en Boekhandel Van de Ven voor de prijs van € 19,95. 

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact