Menu

Jan van Ede, vakman en 'levenskunstenaar'

donderdag 26 januari 2023

Peter was donderdag 26 januari te gast bij Glashandel Van Ede waar hij ontvangen werd door Jolanda van Ede, haar zoon Jan jr. en John van der Lugt die al 38 jaar bij het bedrijf werkt. Een andere loyale medewerker, Ron de Vink, kwam ook ter sprake. Ook hij maakt dit jaar de 38 jaar vol.

Ons gesprek ging voornamelijk over Jan van Ede, de legendarische oprichter van het bedrijf.

Jan van Ede (1956-2014) was met recht een levensgenieter -bij zijn afscheid werd hij herdacht als 'levenskunstenaar'-, maar ook een echte vakman. Wars van autoriteit en met zijn geheel eigen karakter bouwde hij zijn bedrijf op dat hij in 1983 in zijn uppie begon. Tegen zijn vrouw Jolanda vertelde hij op zomaar een doordeweekse dag: ,,Ik ben voor mijzelf begonnen en heb al ontslag genomen bij Brandsma."

Jan heeft de 'ouderwetse' ambachtsschool als opleiding gehad. Maar het echte werk heeft hij vooral in de praktijk geleerd. Jan was al in het begin van de jaren zeventig bij Brandsma werkzaam in de glasbranche.Hij zocht en vond oplossingen en zijn streven was om de klanten met service en vakmanschap van dienst te zijn. Zo heeft hij in al die jaren, samen met zijn team, menig 'glasprobleem' verholpen.

Handgemeen
Wij hoorden fantastische verhalen van Jolanda, Jan en John over de avonturen van Jan van Ede. John werkte nog maar net bij het bedrijf of een geschil met een klant werd met een handgemeen én een klerenhanger beslecht. 

John: ,,Ik heb wel eens een akkefietje gehad hoor met Jan. Dan stonden we tegen elkaar te schreeuwen en dan zei hij tien minuten later: 'Kom op, we gaan naar De Kuil'. Zo was Jan, hij kon zakelijk en privé heel goed scheiden."

Service
De 24-uurs service van Van Ede Glas was bekend in Soest. Zo reed er 's avonds laat een auto de etalge binnen bij Schoemaker aan de Van Weedestraat. De glaszetters van Van Ede en Jan zelf gingen direct vanuit de kroeg naar de plaats des onheils om de schade te repareren. Het leverde de trouwe mannen een dankbetuiging op in de vorm van een grote advertentie in de Soester Courant.

Zo waren er nog veel meer mooie verhalen. Jan in de Raad van Elf, of dat tripje naar Saint Tropez in een oude Amerikaan. Met het personeel naar de Ardennen. Ruiten vervangen bij een woning aan de Ferd. Huycklaan tijdens de Gildefeesten. Een ontelbaar aantal snijwonden. 

Kasteelheer
Jan van Ede ging zich toeleggen op onroerend goed, onder meer aan de Bosstraat. Hij kocht een kasteel in Duitsland en was de laatste jaren van zijn kleurrijk leven Kasteelheer. Zoon Jan had inmiddels het glasbedrijf overgenomen en dat bedrijf bestaat nog steeds. Het viert dit jaar het 40-jarig jubileum.

Jan van Ede, een iconische ondernemer met een iconisch bedrijf. Natuurlijk nemen we Van Ede Glas op in ons boek over de Soester Iconische Bedrijven deel 4. Heb jij ook herinneringen of mooie anekdotes over Jan van Ede? Geef ze door via info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt jouw reactie ook in ons boek.

Bestellen
Het boek nu alvast bestellen (en afrekenen). Dat kan ook en dat levert bovendien voordeel op. Het boek is nu te koop voor de intekenprijs van € 24,95. In november ligt het boek in de winkels en het zal dan naar verwachting € 27,50 kosten. 

Bestellen kan via onderstaande knop. Hier kun je ook de andere uitgaves van onze uitgeverij bestellen.

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact