Menu

Videootje huren bij Silver Star van Theo Voorbij

vrijdag 17 februari 2023

In de jaren tachtig werd de videotheek , door de komst van de videorecorder, een algemeen gezicht in de winkelstraten van Nederland. Ook in Soest kwam een videotheek. Theo Voorbij opende aan de Dillenburglaan een zaak waar je 'een filmpje kon huren'. De videotheek 'Silver Star' genoemd werd een groot succes. Welke Soester ging er bij de start van het weekend, of op een regenachtige zondagmiddag nu niet naar de Dillenburglaan om een western, thriller, actiefilm of misschien een 'ondeugende' film te huren? 

De videotheek is het decor van een mooi tijdsbeeld die relatief gezien heel kort geduurd heeft. De hausse in de jaren tachtig en negentig werd ingehaald in de eerste jaren van de 21ste eeuw toen internet en streamingsdiensten beeld- en geluidsdragers op een andere manier aanboden. 

Vier uur praten over film en Silver Star
Peter was deze week op de koffie bij Theo Voorbij. Het werd een bezoek van meer dan vier uur. Zoveel had Theo te vertellen over de avonturen van Silver Star, die dus in 1984 begonnen en 26 jaar later, in 2010 ten einde kwamen.

In de eerste jaren kreeg Theo al te maken met concurrenten die ook wel brood zagen in de nieuwe markt. Maar met de slogan: 'De A-videotheek waar je U tegen zegt' maakte Theo direct naam in Soest. Een bijzondere branche waar louche figuren nog wel eens probeerden een vinger in de pap te krijgen en waar de verhuur van illegale banden door onbetrouwbare personen op de loer lag. Theo vertelde er onderhoudend over. Peter hing aan zijn lippen. 

Liefhebber
De liefde voor de film zat er vroeg in bij Theo die samen met zijn moeder op de Duitse televisie naar de mooiste klassiekers keek. Nog steeds vertelt de filmliefhebber met passie over Kubrick, Spielberg, Tarantino, Coppola. Voor een avondje ontspannen zet hij voor de zoveelste keer The Good, The Bad and The Ugly op. Al is het maar voor de filmmuziek van Ennio Morricone of om zijn favoriete acteur Clint Eastwood aan het werk te zien. The Godfather (,,vooral deel 1 en 2"), behoren tot de favorieten van Theo. 

Silver Star was nog meer natuurlijk. De CD-verkoop ging als een speer. Muziekliefhebbers gingen graag naar de Dillenburglaan om verzamelaars, de nieuwste hits en goude ouden aan te schaffen. De videotheek bood verschillende videoformaten aan (Betamax, VHS, Video 2000). In de jaren negentig werd VHS en CD de handelswaar. In het begin van 21e eeuw verdreven dvd's en blu-rays de traditionele videobanden.

,,Ik heb in al die jaren veel mensenkennis opgedaan", vertelde Theo. ,,Een gevaarlijk uitziende man met tattoo's bleek een keurige kerel te zijn en een man in een net pak wilde mij belazeren."

Soester iconische bedrijven deel 4
Zo kreeg Peter veel verhalen te horen. Verhalen die wij gaan optekenen in het boek over de Soester Iconische Bedrijven deel 4. De opening van de zaak door Candy Dulfer, de mooie artikelen in de Soester Courant, reisjes naar Londen om importvideo's te kopen, een louche handelaar die aanbood om wel heel stoute banden te verhuren (en die door Theo de zaak werd uitgewerkt). 

Wil je alle verhalen lezen en mooie foto's zien? Schrijf je dan nu in voor Soester Iconische Bedrijven deel 4, met daarin ook verhalen over De Jong's Friesch Roggebrood, Glashandel Van Ede, Garage De Toren, Gebroeders Van der Pouw Kraan, Kontakt der Kontinenten, Lindner en nog veel meer.

Heb je zelf herinneringen aan Silver Star Video? Jouw verhalen zien wij graag tegemoet via info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt jouw herinnering ook in het boek.

Nu inschrijven voor de voordelige prijs van € 24,95? Dat kan via deze knop (hier kan je ook onze andere uitgaves bestellen) Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact