Menu

Garage De Toren

zaterdag 25 februari 2023

Peter was vorige week op de koffie bij Jan Verweij. Locatie was de woning aan de Neerweg, geschakeld aan de garage, die vanaf de Torenstraat zo eenvoudig te herkennen is met de eenvoudige maar doeltreffende tekst: GARAGE.

Jan is sinds 1 januari 1990 eigenaar van Garage De Toren aan de Neerweg onder de rook van, jawel, de toren van Soest oftewel de Oude Kerk. Met Jan en zijn vrouw Lies had Peter een mooi gesprek over de geschiedenis van de garage die honderd jaar teruggaat.

1949
Voor het verhaal dat wij gaan maken voor ons boek Soester Iconische Bedrijven deel 4, gaan wij vooral terug naar het jaar 1949. Het is het jaar dat Teus Verweij (1924-2018) eigenaar wordt van de garage. In dat jaar vernam Teus dat de eigenaar van een garagebedrijf aan de Neerweg was verongelukt op zijn motor. De weduwe verhuurde het pand later aan Teus. Op zijn zestiende was Teus al gediplomeerd automonteur. Hij startte in 1940 bij een Soester garagebedrijf en ontliep de ‘Arbeitseinsatz’. Toen Soest werd bevrijd liep Teus, volgens de overlevering, naar de weg, keek even naar de feestelijkheden, ging de garage weer in en sleutelde verder."

Twee geloven
Jan vertelde over de ontmoeting tussen zijn ouders. ,,Mijn vader deed veel werk voor de gebroeders Beijer en zo ontmoette hij mijn moeder Hennie Beijer. Omdat mijn moeder katholiek was en mijn vader protestant waren mijn grootouders in eerste instantie tegen het huwelijk. Twee geloven op één kussen, daar sliep de duivel tussen. Ze weken daarom voor de liefde uit naar het Engelse Brighton, waar ze in 1954 trouwden."

Temperament
Hennie bedacht de naam ‘Garage de Toren’. In Soest waren veel zandgaten en reden er vrachtrijders die zand vervoerden. Trucks van een ton of zes. Teus stelde zo een truck samen, met cabine en bak. Het improviseren, een motorblok hier, een houten bak daar, hij was er goed in. Als Teus je mocht, ging hij voor je door het vuur. Hij reed zo naar Enkhuizen of Assen om een klant met pech te helpen. Teus was een temperamentvolle man die kon lachen vanuit zijn tenen. 

Loyaal
Jan vertelde over het bedrijf dat hij uiteindelijk in 1990 overnam en waar loyale monteurs, zoals Jan Berkhof, al decennialang aan auto's sleutelen. Een van die medewerkers is Frans Hogeweg. Hij is op zichzelf al een iconische medewerker van Garage De Toren. Hij is al 14 jaar met pensioen, maar nog vaak te vinden in de garage aan de Neerweg. Teus Verweij liet ooit weten: ,,Frans was nooit chagrijnig en nergens te beroerd voor. We werkten gelijk op, het is fijn om met hem samen te werken. Ik was wat slordig met gereedschap, maar Frans greep nooit mis, hij had altijd de gereedschapkast op orde en alle sleuters en tangen op een rijtje."

Zo waren er veel meer verhalen. Zo was de invoering van de APK voor Jan het moment om het bedrijf over te nemen. Het bedrijf maakt ook weinig reclame. Dat is niet echt nodig. ,,In de beginjaren had mijn vader geeneens telefoon", vertelt Jan. ,,Dan ging hij bij de buren bellen. Mijn vader zei: 'Je moet nooit met je naamkaartje gooien'."

Het verhaal over Teus Verweij en zijn opvolger Jan is te lezen is het boek Soester Iconische Bedrijven dat in november van dit jaar uitkomt en waar momenteel veel verhalen voor geproduceerd worden. Heb jij ook anekdotes, herinneringen en foto's aan Garage De Toren? Deel die dan met ons via info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt jouw herinnering in ons boek. 

Boek nu al bestellen? Dat is een goed idee, want zo profiteer je van de voordelige inkoopprijs en ben je verzekerd van een exemplaar. Bestellen kan via onderstaande knop: 

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact