Menu

Bernard, Sjaak, Ben en Jacco de Bruin

donderdag 09 maart 2023

Heel veel fietsen…

Lex en Peter waren woensdagochtend (die geleidelijk overging in de woensdagmiddag) op bezoek bij Jacco de Bruin. De twee schrijvers vielen met hun neus in de boter, want een tevreden klant bracht die ochtend een heerlijke appeltaart bij de bekende fietsenzaak. Tevreden klanten...dat item zou vaak ter sprake komen

Sinds 1929
Natuurlijk mag de fietswinkel aan de Gallenkamp Pelsweg in Soest-Zuid niet ontbreken in de galerij van iconische bedrijven in Soest. Zeker als je weet dat de winkel al sinds 1929 bestaat. Bernardus de Bruin is begonnen in een schuurtje achter het huis van zijn moeder, destijds cafe "De Laatste Stuiver" op de hoek Vondellaan-Soesterbergsestraat. In 1929 heeft hij het huidige pand aan de Gallenkamp Pelsweg betrokken en heeft hij zich officieel ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel. Jacco is -sinds 2011- na zijn opa Bernard, vader Sjaak en broer Ben de vierde trotse eigenaar van de winkel.

Opa Bernard de Bruin blijkt goed in multi-tasking en dat in een tijd dat deze term nog uitgevonden moest worden. Naast de fietsenwinkel verkoopt Bernard rookwaren, er staat een benzinepomp voor de deur, mensen kunnen bij hem een auto of een (bak)fiets huren en hij verzorgt autoritten met zijn taxibedrijf. Door al die activiteiten, ook de verkoop van vuurwerk, valt er natuurlijk nogal wat te vertellen. Zo laat Jacco ons een lederen riem zien waaraan een handvat is vastgegespt (zie foto). Door vanaf zijn eigen fiets het handvat van deze riem om de middel van de leerling vast te houden, zorgt Bernard de Bruin voor het broodnodige evenwicht van de beginnende fietser. Fietsles is in die tijd nodig om de verkoop van de fietsen te stimuleren.

Beatrix
In de begintijd huren veel mensen een auto. Een van de huursters doet dat zo vaak dat ze net zo goed zelf een auto had kunnen kopen. Sjaak (Jac.) de Bruin maakt ook vele taxiritjes, onder andere voor prinses Beatrix. Gekscherend zei Sjaak dan wel eens tegen Jacco: ,,Jongen, ze had je moeder kunnen zijn.” Regelmatig rijdt de taxi een klantje van of naar een populaire villa in de bocht bij Zonnegloren waar 'spannende dingen' plaatsvinden.

Jacco’s moeder Corrie heeft jarenlang in de sigarenwinkel gestaan. Iedereen kon zijn verhaal aan haar kwijt. ,,Ze voelde zich af en toe een psycholoog", herinnert Jacco zich. De tabak is sinds 1986 uit de zaak verdwenen. Tegenwoordig is het bedrijf een echte fietsenspeciaalzaak mét werkplaats. Jacco vertelt vol passie over zijn werk, de producten, het personeel en de klanten. Hij verhaalt over een klant die steeds maar een lekke band kreeg en enorm blij was toen dat euvel door nieuw materiaal te gebruiken eindelijk voorbij was. De klant is zo blij dat hij al acht jaar lang elk kwartaal een taart komt brengen. Niet de appeltaart van deze woensdagochtend overigens.  

Jacco is niet iemand die je zo maar een fiets laat kopen. Hij wil voor zijn klanten de best passende fiets leveren. Als je tegen het advies in toch een te kleine of te grote fiets koopt, schrijft hij het gegeven advies toch op de factuur. Zijn passie voor fietsen is aanstekelijk, niet voor niets is hij ook fietskeurmeester op scholen.

Het volledige verhaal over Jacco de Bruin en zijn voorgangers, met veel anekdotes en nog nooit eerder gepubliceerde foto's is te lezen en te zien in het boek Soester Iconische Bedrijven deel 4 dat in november van dit jaar uitkomt en waar momenteel veel verhalen voor geproduceerd worden. Heb jij ook anekdotes, herinneringen en foto's aan de fietsenzaak (en de tabakszaak en taxibedrijf) van De Bruin? Deel die dan met ons via info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt jouw herinnering in ons boek. 

Boek nu al bestellen? Dat is een goed idee, want zo profiteer je van de voordelige inkoopprijs en ben je verzekerd van een exemplaar. Bestellen kan via onderstaande knop: 

Bestellen


 

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact