Menu

Garage van Dolderen

vrijdag 04 augustus 2023

Lex was begin augustus op bezoek bij Autobedrijf van Dolderen aan de Burgemeester Grothestraat waar hij gastvrij werd ontvangen door Don van Dolderen (de derde generatie) en zijn vrouw Nathalie. Het ondernemersechtpaar was de afspraak bijna vergeten, omdat de laatste voorbereidingen voor de vakantie om de nodige aandacht vragen. De garage gaat vanaf 6 augustus twee weken dicht. ,,Dan kom je veel meer tot rust”, legt Don uit.

Het bedrijf is actief sinds 1933 toen Jo van Dolderen (eerste generatie) door de toenmalige economische crisis bij Garage Stam werd ontslagen. Jo besloot zelf auto’s van allerlei soorten merken te gaan repareren. Hij vond in het koetshuis van het latere Oranje Hotel (op de plek waar nu de appartementen Oranjehof zijn te vinden) de plek om zijn bedrijf te beginnen (zie zwart-wit foto). Het bedrijf is er nog steeds gevestigd, hoewel het bedrijf wel diverse keren is verbouwd en uitgebreid.
In die negentig jaar van het bestaan is er natuurlijk het nodige voorgevallen. Zo was er in 1978 de brand tijdens de nieuwbouw, veroorzaakt door een ketel met brandende teer die door het dak naar beneden viel.

De garage bleek goed aan te slaan bij de Amerikaanse militairen in Soesterberg. Van Dolderen speelde op hun behoefte in door auto’s te verkopen met Amerikaanse specificaties.  
Tot in 1993 kun je ook bij van Dolderen benzine tanken, zoals bij meerdere kleinere tankstations in Soest. Door de lekkage van oliën en benzine is de grond nogal vervuild geraakt. Cees van Dolderen (2e generatie) besluit om gebruik te maken van de Subatregeling: de grond wordt zonder kosten gesaneerd, maar dan moet het tankstation verdwijnen.
In het gesprek komen nog diverse andere onderwerpen aan de orde, onder andere de trouwe klanten, chef-monteur Jan van Groningen en de korting voor prominente Nederlanders.
Het complete verhaal is te lezen in ons vierde boek Soester Iconische Bedrijven dat in november verschijnt.

Op de groepsfoto van rechts naar links: Nathalie van Dolderen, John Woudstra (chef-monteur) en Don van Dolderen.

Heb je info over Van Dolderen, geef dat door via info@uitgeverijpeles.nl

Het boek bestellen kan via onderstaande knop. Nu al inschrijven en dan betaal je slechts € 24,95. Het boek ligt vanaf november voor € 27,50 in de winkel.

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact