Menu

Op bezoek bij verpleegkundige Patty Leeman

maandag 25 maart 2024

Peter en Lex waren vorige week op de koffie bij Patty van Kordelaar (voorheen Leeman). Zij haalde herinneringen op van haar werkzame periode bij ziekenhuis Zonnegloren waar zij vanaf 1979 actief was, onder meer op de kraamafdeling. 

Wij kregen boeiende verhalen te horen over het reilen en zeilen op de plek waar veel Soesters het levenslicht zagen, maar ook over andere afdelingen waar Patty werkte én waar zij woonde. Over bevallingen met of zonder vacuumpomp. Het wonen op het terrein van Zonnegloren. In de zusterhuizen Arendsnest, De Uitkomst en Berkenbosch werden heel wat avonturen beleefd, net als in het enige broederhuis Drakensteyn.

We moesten lachen over het verhaal van de uroloog die met een sigaar in de mond de afdeling op komt lopen. We zagen stageverslagen en een bijzonder boek met geboortes uit de jaren tachtig.

Mooi om -achteraf- te horen zijn de bloederige verhalen over de 'sloeders'. Dat waren de kinderen van wie de amandelen geknipt werden. Dat gebeurde altijd op maandag en woensdag als dokter Bangma met een 'mini-guillotine' en een 'eendenbek' aan de lopende band de amandelen bij de kinderen van een venijnige knip voorzag. De kinderen kregen na afloop limonade en ijs. ,,Maar dat mocht geen rode kleur hebben, anders wisten we niet zeker of het ijs, limonade of bloed was", vertelde Patty. 

Het is maar een greep uit de vele anekdotes die wij te horen kregen. Ook de verhalen van Patty en veel foto's komen in het boek over Zonnegloren dat aan het einde van dit jaar uitkomt. Wij zijn druk bezig met het verzamelen van mooie verhalen en we hebben al heel veel. 

Op bijgaande foto's zien we hoe Patty een houten stethoscoop aan Lex showt. Daarnaast een foto van Patty jaren 80 en een unieke foto met zuster Beije, zuster Warnies, zuster Bos en Sjoerdje Waltje

Het boek nu al bestellen? Dat kan via onderstaande knop:

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact