Menu

Boek over Het Soester Uitgaansleven wordt woensdag 27 november 'gelanceerd'

donderdag 14 november 2019

Lex Bergers en Peter Beijer hebben opnieuw een boek geschreven over Soester historie en nostalgie. Het Soester schrijversduo bracht vorig jaar het boek over Het Soester Natuurbad uit. Vanaf 28 november ligt het boek over Het Soester Uitgaansleven in de winkel. Het boek is een uitgave geworden waarin belevenissen, geschiedenis en nostalgie hand in hand gaan. De uitgave van 192 pagina’s is rijk voorzien van foto’s die het tijdsbeeld vanaf pakweg 1950 tot heden op fraaie wijze illustreren.  

Een omvangrijk boek is het geworden en dat hadden de auteurs vooraf niet gedacht vertelt Peter Beijer: ,,Wanneer wij aan dorpsgenoten vertelden over onze plannen om een boek over het Soester uitgaansleven te maken werd er vaak lachend gezegd dat het wel een dun boekje zou worden. Dat bleek mee te vallen. Het boek is ruim anderhalf keer dikker dan onze uitgave over het Soester Natuurbad.” 
Lex Bergers: ,,Er is zoveel te vertellen over de cafés, restaurants, cultuur, verenigingen uit heden en verleden. Denk aan de Gildefeesten, de kermis, toneelvoorstellingen, popconcerten, De Heksenketel en de Queen’s Club, maar ook aan de verdwenen jeugdsociëteiten zoals de Molensoos. Dat was ‘the place to be’ voor de Soester jeugd in de jaren tachtig.” 
 

Verre verleden en nostalgie
Het verre verleden en de nostalgie komen zeker aan de orde in het tijdsdocument vertelt Beijer: ,,Partycentrum Eemland verdween in 1968 door de aanleg van de kruising bij het Nassauplantsoen. Daar zijn grote feesten gegeven met internationale artiesten. Ook de koninklijke familie kwam daar vaak. Overigens: Prins Bernhard komen we op diverse plekken tegen. Hij was ook stamgast bij Restaurant Darthuizen, ook zo’n iconisch restaurant dat is verdwenen, maar dankzij voormalig eigenaar Fred van Keken hebben we foto’s en verhalen in het boek gekregen.”

Huidige horeca-iconen
Ook huidige horeca-iconen komen in het boek aan het woord. Beijer en Bergers interviewden onder meer de gebroeders Ott van Eetvilla Van den Brink, Thijs van den Brakel van ’t Luykje en de veelzijdige horecaondernemers Vincent van der Wardt en Antonio van den Hengel.  Beijer en Bergers startten eind 2018 met het produceren van het boek. Gedurende een jaar verzamelden zij veel info en foto’s. 
,,Een boek met foto’s, verhalen  en geschiedschrijving”, vertelt Lex Bergers. ,,Ook veel reacties van (ex-)Soesters over hun ervaringen met het uitgaan in Soest, Soesterberg maar ook in omliggende plaatsen zijn in het boek terug te vinden.” 

Boekpresentatie 
Het boek is vormgegeven door Erica Heykoop van Zippy Communicatie en gedrukt door Practicum Print Management. De bekende Soester Jean Heijl, in de jaren zeventig en tachtig actief als DJ bij de Queen’s Club en De Kluis, heeft het voorwoord geschreven.  

Het boek over het Soester Uitgaansleven wordt woensdag 27 november 2019 om 19:30 uur gepresenteerd bij Internetbureau Reto aan de Nieuwegracht 13. De eerste boeken worden uitgereikt aan de gezusters Lies van den Hengel-Verkerk en Marijke van den Berg-Verkerk en aan Martin Brouwer. De eerste twee vervulden een belangrijke rol in het ter ziele gegane Café Centraal Verkerk en Brouwer is bijna dertig jaar de drijvende kracht achter het culturele centrum Idea.  

Liefhebbers kunnen vanaf 28 november het boek kopen à € 26,95 bij Boekhandel Van de Ven, CIGO Peperzak, Primera Soest-Zuid, Primera Tamboerijn, Bruna Van Weedestraat en de Cornershop in Soesterberg. Het is ook mogelijk om het boek te bestellen via Uitgeverij Peles info@uitgeverijpeles.nl 

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact