Menu

Lovende recensie in Soester Courant

woensdag 20 november 2019

Johan van Beek, redacteur van de Soester Courant, kreeg de afgelopen week de voorpublicatie van ons boek over het Soester Uitgaansleven onder ogen. Hij dook in het boek, verslond de 192 pagina's en schreef vervolgens bijgaande lovende recensie. Vanaf donderdag 28 november is het boek voor € 26,95 te koop bij de volgende winkels:

  • Cornershop Soesterberg
  • Primera Soest-Zuid
  • Primera Tamboerij
  • Boekhandel Van de Ven
  • Bruna Van Weedestraat

Kroegentocht op de bank in Soester Uitgaansleven

SOEST Lex Bergers en Peter Beijer zullen door het thuisfront wel even worden drooggelegd. Een jaar lang zwierven ze als in een buitenechtelijke relatie door het lokale horecaland, slikten ze gulzig het ene na het andere glas anekdotes en schreven ze hun buikje vol met memoires van horecalieden en hun klanten.

Johan van Beek

In de serie 'Toen wij nog jong waren' zijn Bergers en Beijer van het Soester Natuurbad - met de bierkraag op - verkast naar het Soester Uitgaansleven, dit keer vanuit de door hen opgerichte Uitgeverij Peles. Het resultaat is een cocktail van kroegen, eetgelegenheden, bar-dancings en etablissementen, maar ook van feestzalen en verenigingsgebouwen.

LEESVOER Het Soester Uitgaansleven is een uitgelezen vluchtmogelijkheid voor mensen met een midlife crisis, maar ook smakelijk leesvoer voor de (oud)Soester die trek heeft in een nostalgisch drankje. Bergers en Beijer stillen de honger van iedereen die zich wil laten onderdompelen in de uitgaansromantiek van weleer of van wat korter geleden, maar schuwen daarbij niet terug te gaan tot het tijdperk dat zelfs het gouden vocht op foto's nog zwart-wit was.

DRIEKUS De schrijvers heropenen voor de gelegenheid Driekus over de Plank en krijgen Cees en Sjaan Butzelaar bij wijze van schrijven weer achter de bar. Ans Kooij, weduwe van Bart sr., haalt herinneringen op uit Café Soestdijk, dat het echtpaar in 1975 mocht overnemen van de familie Verbeek (ook Restaurant De Soester Duinen). Jan en Sijt Dokter blikken terug op hun tijd in De Kuil dat nu van Vincent van der Wardt is en waar vanachter de tap het gezicht van Joop Verhoef je toelacht.

TAPPEN Met opgetekende verhalen van vroegere en huidige horecamensen, maar ook korte anekdotes van Jan en Alleman én een groot aantal oude foto's wordt de lezer teruggeworpen naar zijn jongere jaren. De verongelukte Wil Bauer wordt gememoreerd, Jan Valk (Bauers en 't Luyckje) neemt bestellingen op, Berto Klompenhouwer en Gerard 'Bol' de Rond tappen er nog één, jonge Thijs praat over oude Thijs van de Brakel.

HERMAN BROOD Ver vóór het shoarma-tijdperk een patatje halen bij Jan Tabak, een bruiloftsfeest bij Fred en Nicolette van Keken én natuurlijk ober Richard in Restaurant Darthuizen. Balletles in Eltheto, schuifelen in de Queens Club, borrelen in De Heksenketel, op de vuist in De Kluis, backgammon in Bobo's Bar en De Knollentuin, naar de Dolly Dots en Herman Brood of Normaal in Countdown Café (Bos en Duin) het kan allemaal in het boek, waarin Beijer en Bergers zich niet beperken tot café's en restaurants.

Uitgebreid laten ze mensen aan het woord over hun belevenissen in het St. Josephgebouw (nu Visserstaete) of het Ludgardis-gebouw. De gilde- en carnavalsfeesten worden erbij gesleept, net als de kermis en de circussen die Soest aandoen.
Stomdronken van de inkt die uit hun pennen spuit, nemen Berger en Beijer er nog eentje voor onderweg en sleuren ze hun publiek mee naar omliggende steden voor een afzakkertje. Net als veel Soester deden en doen.

Ellen Hulzenbos over de Molensoos: ,,O, o, o, als die muren toch eens konden praten." Lia Bezemer: ,,Beter van niet."
Hoe dan ook, elke Soester kan zich weer laven aan het Soester Uitgaansleven. Genieten met mate is er niet bij. Avond aan avond uit eten, telkens gevolgd door een kroegentocht. Maar wel thuis op de bank.
Het Soester Uitgaansleven - 'Toen wij nog jong waren' wordt gepresenteerd op woensdag 27 november bij Reto. Daarna is het boek voor 26,95 euro verkrijgbaar in de winkel.

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact