Menu

Gebr. Beijer: zand en grind, containers en transport...het begon met turfsteken

donderdag 20 mei 2021

Toen Jaap Beijer (1861 – 1946) vanuit Naarden in Soest kwam wonen begon hij in 1889 met een eenvoudig transportbedrijf. Jaap verdiende zijn geld met turfsteken. Dat turfsteken deed hij bij de Wieksloot in ’t Soesterveen en hij verkocht de turf in Soest. Hij ging met paard en wagen langs de deuren om zijn koopwaar te slijten. Het transportbedrijf was geboren. Op 4 juni 1895 trouwde Jaap Beijer met Hendrika Hilhorst. Het echtpaar ging wonen op de Beetzlaan in het buurtschap Soestdijk in een mooie witte boerderij met daaromheen heel veel grond. De boerderij (inmiddels verkleind naar een huisje) bestaat nog steeds en is het huidige nummer 38. 

De afgelopen 131 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een moderne leverancier van zand en grind, containerverhuur, transport en afvalverwerking. Het bedrijf verhuisde van de Beetzlaan, naar het 'zandgat' aan de Beukenlaan en in 1997 naar de Zuidergracht waar het bedrijf nog steeds te vinden is. Vanaf die locatie is er een fraai uitzicht op de Wieksloot waar de oprichter van het bedrijf ooit turf ging steken om zijn brood te verdienen.

Na Jaap Beijer, kwamen zijn zoons Jaap en Jan in het bedrijf, die werden opgevolgd door Gerard en Jan (zoons van Jaap) en op dit moment staat met Jeroen en Marc (zoons van Gerard) de vierde generatie aan het roer van dit echte Soester familiebedrijf. 

Uiteraard is het verhaal over de Gebr. Beijer opgenomen in ons boek over de Soester Bedrijvigheid dat u via onderstaande knop kunt bestellen: 

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact