Menu

Chemco: op het eerste industrieterrein in Soest

dinsdag 28 april 2020

Wanneer je in Soest praat over het industrieterrein dan denk je al gauw aan bedrijventerrein De Grachten aan de Koningsweg. Het allereerste bedrijventerrein in Soest werd in 1916 gerealiseerd in Soestduinen. Het was aantrekkelijk om pal langs het spoor en bij station Soestduinen een bedrijventerrein te vestigen. In het pand van Kat Emaille zaten aanvankelijk een kachelfabriek en een timmerwerkplaats. In 1930 vestigde zich het bedrijf Photax er, dat ‘fotografische producten’ maakte. In 1953 werd het complex uitgebreid met De Anker Emaillefabrieken. In 1961 kwam Hardchroom Van der Heijden. Later kwamen er ook diverse andere bedrijven bij. In de jaren '90 is er voor 15.000 ton aan vervuilde bodem ontgraven en afgevoerd.

Van Photax tot Chemco
Het bedrijf Photax (in 1922 begonnen) heeft meer namen gevoerd. Vanaf 1949 tot de jaren 1970 heette het bedrijf Dalco. Veel Soesters kennen het bedrijf als Chemco en Kodak. Op één van de foto's hieronder is een bouwploeg te zien die rond 1962/63 werkte aan de uitbreiding van het industrieterrein. Door de jaren heen was er sprake van enige bodemverontreiniging doordat er nogal veel chemische middelen werden gebruikt voor de productie van fotoplaten e.a.. Bovendien was er achter op het terrein waar een van de medewerkers woonde een vijver met eenden, maar ook leek het door de aanwezigheid van ook andere dieren op een kleine dierentuin. Altijd een mooi uitje om op zondagmiddag naar toe te wandelen door de Soester Duinen.

Illegale bruiloften en wietkwekerij
De buurt had tot 2007 ook nog eens last van de voormalige Kodakfabrieken naast Kat Emaille. Daar werden weleens illegale bruiloften gehouden en er werd in 2005 nog een professionele wietkwekerij aangetroffen. Op de plek waar de fabrieken hebben gestaan groeit nu een bos en projectontwikkelaar Frank Rademaker van RV&O realiseert op deze plek de villawijk Heeren van Beaufort.

Wat weet u nog over Chemco en haar voorgangers? Heeft u er gewerkt en heeft u daar mooie verhalen over? Wij willen het graag weten en wie weet komt uw herinnering in ons boek over de Soester Bedrijvigheid waarin Chemco zeker een hoofdstuk zal krijgen met uw verhalen en nog meer foto's en informatie. Uw reactie kan naar info@uitgeverijpeles.nl 

Bestel voor 1 mei en maak kans op horecabon
Wilt u nog kans maken op een horecabon van € 75,00? Bestel dan voor 1 mei één van onze boeken (Soester Natuurbad, Soester Uitgaansleven of Soester Bedrijvigheid). Bestellen/reserveren kan via deze knop: Bestellen

De bouwploeg:
1. Willem van Asch; 2. Architect P Beekman; 3. Wim Uijland; 4. Bram Kooij; 5. ??; 6. ??; 7. Gerrit van Klaren; 8. ??; 9. Barend van Gardingen; 10.??;11. ??; 12. ??; 13. Chris Uijland; 14. Dhr Ruijer (Molenstraat); 15. ? v.d. Brink (voorheen Nieuwstraat); 16. ??; 17.1 Rein Kamphorst; 18. Jan Willem Vos (uit Baarn); 19. Gerrit Egbers en 20. Harrie Wouters.

 

 

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact