Menu

Van Hengstum, sinds 1756!

maandag 15 juni 2020

In 1756 begint een zekere familie Evers in Soest een smederij. Dat jaartal is gebaseerd omdat in de oude smederij aan het Kerkpad zich een hekwerk bevond waarin gegraveerd stond: 'smidse anno 1756'. De weduwe van smid Hendrik Evers, Geertruida Anthonia Staal, trouwt in 1893 met Petrus Anthonius (Piet) van Hengstum. Uit deze oude dorpssmederij is het moderne metaalbedrijf voortgekomen. Het oudste bedrijf van Soest viert in 2020 haar 264ste verjaardag!

Een stokoud bedrijf! Een onderneming waar veel Soesters hebben gewerkt of nog steeds werken. Dat bedrijf, Van Hengstum B.V. dus, mag niet ontbreken in ons boek over de Soester Iconische Bedrijven.

Piet van Hengstum (1862-1950) was de grondlegger. Zijn zoon Cees (1896-1973) leerde het vak bij zijn vader in de smederij. Het pand aan het Kerkpad werd later bekend als het Spreukenhuisje van pottenbakkerij 'De Vlieguut'. Cees was hoefsmid en had toegang tot de stallen van Paleis Soestdijk waar hij de paarden besloeg. Zo werd Van Hengstum hofleverancier. Cees begon in 1928 een nieuwe smidse aan de Middelwijkstraat op de plek waar nu de Boni is gevestigd. 

De vier zonen van Cees vormden met hun vader de N.V. Constructiebedrijf C.J. van Hengstum en Zonen. In 1969 volgde de verhuizing naar het huidige pand aan de Dorresteinweg.

Kees en Peter van Hengstum vormen de directie en zijn de vierde generatie aan het roer wanneer in 2006 het 250-jarig bestaan gevierd wordt. 
Inmiddels is de directie, sinds 1 januari 2017, in handen van Gert Lubbersen. Van Hengstum is in de voorbije eeuwen uitgegroeid van een eenvoudige dorpssmid tot een modelfabriek dat gebruik maakt van de nieuwste lasersnijtechnieken en technische hoogstandjes levert op het gebied van lasersnijden, apparaten- en machinebouw, engineering en toelevering van maatwerk in plaat- en framewerk.

Directeur Gert Lubbersen vertelt in een interview: ,,We zijn en blijven ook een echt Soester bedrijf met het ondersteunen van lokale activiteiten. Het is mooi hoe er synergie is met diverse bedrijven uit de regio zoals De Kruijff Machinebouw en Soester ondernemingen als Midcoat, Straal Totaal en Lasbedrijf Dorrestijn. Met al die bedrijven kunnen wij onze klanten een totaalpakket bieden.” 

In ons boek over de Soester Iconische Bedrijven uitgebreid aandacht, met veel foto's, voor de geschiedenis van dit echte Soester bedrijf. Heb jij anekdotes, herinneringen en mooie verhalen over Van Hengstum? Dan houden wij ons van harte aanbevolen. Deel het met: info@uitgeverijpeles.nl

Inschrijven voor het boek dat in november 2020 verschijnt kan via onderstaande knop: 

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact