Menu

Evert Hooijer een leven in ijzerwaren, vuurwerk en voetbal

donderdag 18 juni 2020

Vorige week spraken wij met Evert Hooijer en zijn neef Peter Burgman in de winkel van Isero aan de Nieuwegracht. Wanneer een klant naar Isero belt wordt er nog eens vertwijfeld gereageerd. ,,Isero...? Ik ben eigenlijk op zoek naar Hooijer!" De vertwijfeling bij de echte Soesters is voor te stellen. Evert Hooijer, is de zoon van Ab Hooijer, en die startte ooit de ijzerwarenhandel van huis uit. Inmiddels is het bedrijf in vijftig jaar gegroeid tot een flinke groothandel voor gereedschap, bouwmateriaal, bouwbeslag, bevestigingsmiddelen en allerlei andere aanverwante zaken. Het bedrijf is in de volksmond nog steeds bekend als 'Hooijer'. 

Evert en Peter vertelden boeiende verhalen. Niet alleen over de groei en bloei van het bedrijf, maar er waren ook sappige anekdotes over de commerciele slagkracht. Zo werd er voor een prikkie een paar kuub strooizout ingekocht op het moment dat de schaarste tijdens een spekgladde winter toesloeg. Met zakken vol ging het zout de deur uit. 

Evert is ook bekend als een van de eerste profvoetballers die ons dorp heeft voortgebracht. Van de amateurs van SEC ging hij naar FC Twente, later kwam hij uit voor PEC Zwolle en SC Amersfoort. Evert voetbalde onder meer met Rinus Israel en bij Amersfoort maakte hij avonturen mee met Piet Struijk en andere bekende regionale toppers. 

Vuurwerk
Natuurlijk is Hooijer ook bekend van de vuurwerkverkoop. Evert is opgegroeid met de vuurwerkhandel. ,,In 1968 begon mijn vader Ab op de Bosstraat met de verkoop van vuurwerk. Hij nam de verkoop over van Tiggelhaven, beter bekend onder zijn bijnaam Sinterklaas. Het was allemaal primitief in de jaren. Regels voor opslag waren er niet en alles stond op en om de toonbank. De voorraad lag gewoon in de huiskamer en in de garage.”

We hadden een uur gepland met Evert en Peter, het werden er twee en nog waren we niet uitgepraat. Hooijer IJzerwaren (en vuurwerk) komt uiteraard in ons boek over de Soester Iconische Bedrijven. Heb jij herinneringen en anekdotes over het bedrijf van Hooijer? Stuur ze naar info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt het in ons boek.  

Het boek bestellen kan via onderstaande knop:

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact