Menu

Everard van den Hengel, een rasondernemer en -bouwer uit Soest

dinsdag 14 juli 2020

Bouwbedrijf E.A. van den Hengel is een begrip. Niet alleen in Soest, maar in Nederland. Een verbouwing van een oud grachtenpand in het centrum van Amsterdam, de ontwikkeling en bouw van een luxe villa in ‘t Gooi of de verbouwing van een karakteristieke school of restaurant, de professionals van het bedrijf draaien hun handige handen er niet voor om.

De bakermat van dit bedrijf is op Kerkpad Z.Z. 67 waar Everard (Evert) van den Hengel (1936) één van de negen kinderen van het boerenechtpaar Anton en Anna van den Hengel is. Hij groeide op tussen de koeien en de fruitbomen. In de zesde klas van de Bonifaciusschool wordt aan Evert gevraagd wat hij later wil worden. Hij laat zich inspireren door Jaap Brouwer die volmondig verklaart dat hij timmerman wil worden. ,,Dan word ik ook timmerman”, zegt Evert tegen de onderwijzer.

Het brengt de jonge Soester bij de ambachtsschool. Daarna gaat hij in militaire dienst (,,lichting 1955-4") en daar moet hij zelfs een paar dagen ‘brommen’. Waarom? Lees dat vooral in ons boek.

Evert werkt voor verschillende bazen, maakt daar veel mee en leert vooral het ambachtelijke timmervak. In 1964 begint hij voor zichzelf. Zijn verhaal vertelde hij deze week tijdens een uitvoerig gesprek aan Peter, die druk schrijvend, de avonturen noteerde die deze ras-ondernemer en echte Soester heeft meegemaakt.

Zijn eerste opdracht was het ombouwen van een garage tot een woonhuis voor gelegerde Amerikanen. In Otterlo, bij Ede, bouwde hij 26 woningen samen met ‘lange’ Henk van Asch. Vrachtrijder Jaap Beijer (de opa van Peter) kwam vanuit Soest met paard en wagen zand brengen.

Evert had de beroemde heer Raatjes van TBS als klant, werd ontwikkelaar, samen met Toon Hilhorst en zag zijn bouwbedrijf groter worden. In 1994 verkocht hij zijn bouwbedrijf aan Ries Langendorff en Bert Smeeing. Wat bleef was zijn naam, dat blijft voor altijd verbonden aan een bijzonder bouwbedrijf.

Het verhaal van Everard van den Hengel is omvangrijk, spannend en biedt een mooie kijk in de historie van een echte Soester ondernemer. Uiteraard komt de persoonlijke geschiedenis van Everard van den Hengel in ons boek over de Soester Iconische Bedrijven. Met daarbij fraaie foto’s van onder meer de ambachtsschool, het koetshuis van Raatjes op de Paltz en de ontwikkeling van de AH in Soestdijk.

Heb jijzelf mooie herinneringen aan Everard en/of zijn bedrijf? Deel dat met ons via info@uitgeverijepeles.nl.

Nu alvast het boek bestellen? Dat kan via onderstaande knop.

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact