Menu

BMU bouwt al bijna 100 jaar

maandag 20 juli 2020

Peter en Lex zijn druk bezig met het verzamelen van verhalen over Soester Iconische Bedrijven. Dat is een flinke klus. We hebben al veel verhalen, anekdotes, prachtige foto's en boeiende historie kunnen verzamelen. Het is te veel voor één boek. Een vervolg komt er zeker aan. Maar allereerst houden we ons bezig met de realisatie van het boek dat eind van dit jaar van de persen rolt.

Een belangrijk bouwbedrijf dat zeker niet onvermeld mag blijven is BMU. Dit bouwbedrijf is in 1922 opgericht door de dan 31-jarige Chris Uyland. Chris Uyland was afkomstig uit Driebergen en van beroep metselaar. Vanuit zijn huis aan de Schoutenkampweg ontwikkelde hij zijn eigen aannemersbouwbedrijf. De letters BMU staan voor BouwMaatschappij Uyland. Eerder deze maand waren Peter en Lex te gast bij Bas en Stan Uyland. De broers vormen de huidige directie van BMU en zij zijn de derde generatie die aan het roer staan van het bouwbedrijf. 

Wij kregen interessante verhalen te horen. Het bedrijf ontwikkelde zich in de afgelopen eeuw tot een veelzijdige onderneming waarin creatieve oplossingen worden gezocht en gevonden. De ballonbouw waar BMU circa zes jaar geleden bij de ontwikkeling betrokken raakte is daarvan een voorbeeld. Stan vertelde daarover: ,,De ontwikkeling van dit idee is ontstaan vanuit onze interesse voor het vraagstuk hoe de bestaande bouwmethode slimmer, goedkoper en duurzamer zou kunnen verlopen. Op een gegeven moment ontstond het idee om ballonnen te gebruiken. Je blaast ze op, je spuit er een laag beton overheen en na uitharding laat je de ballon weer leeglopen."

Dat is het heden, maar wij kregen ook mooie verhalen over het verre verleden. Opa Chris Uyland en oma Cornelia Grift trouwden in 1919 en woonden aan de Schoutenkampweg op een huis dat door Chris is gebouwd en gevestigd is op een stuk grond dat voor die tijd in het bezit was van de vader van Cornelia, Klaas Grift. De nieuwe woning aan de Schoutenkampweg moest ook ruimte bieden aan het uitdijende gezin. Op de foto zien wij staande v.l.n.r. Co, Corrie, Chris, Riek, Ria en Wim. Naast de vader zit de jongste zoon Martin en naast de moeder de jongste telg van het gezin Trees. Wim (de vader van Stan en Bas) en Chris jr. volgden hun vader op. Zoon Co had het bouwvakbloed ook in zijn aderen maar is toch vooral bekend geworden door zijn werk op Zonnegloren.

In ons boek over de Soester Iconische Bedrijven nog veel meer verhalen en informatie over BMU. Heb jij verhalen over BMU? Deel die dan met ons via info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt het verhaal ins ons boek.

Het boek nu alvast bestellen? Dat kan! Via onderstaande knop:

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact