Menu

Zonnegloren - in voorbereiding

Geschiedenis van Zonnegloren in nieuw te verschijnen boek

Lex Bergers en Peter Beijer, de auteurs en uitgevers van boeken over de historie van Soest, duiken voor het zevende deel van de 'Toen wij nog jong waren...' in de geschiedenis van het voormalige sanatorium en ziekenhuis, Zonnegloren. Het boek wordt verwacht in november van dit jaar en biedt lezers een diepgaand inzicht in de transformatie van dit iconische gebouw.

Zonnegloren, ooit een toevluchtsoord voor tuberculosepatiënten en later een volwaardig ziekenhuis, speelde een cruciale rol in de gezondheidszorggeschiedenis van de regio. In de jaren 1920 bood het sanatorium rust en kuren in de gezonde lucht van de Soester bossen aan degenen die aan tuberculose leden. Het sanatorium bevond zich aan de oostkant langs de Soesterbergsestraat en ten westen van de Korte Duinen tussen Soest en Soestduinen.

Het boek zal niet alleen de architectonische en medische geschiedenis van Zonnegloren belichten, maar ook de persoonlijke verhalen van degenen die er hun tijd hebben doorgebracht. Om dit mogelijk te maken, nodigen Bergers en Beijer Soesters, voormalige Soesters, voormalige patiënten en personeel, uit om ervaringen en herinneringen te delen. Deze verhalen zullen worden verzameld voor eventuele opname in het boek. Lex Bergers: ,,Hierdoor wordt dit boek een rijke en diverse weergave van de impact van Zonnegloren op de lokale gemeenschap.

Geschiedenis van Zonnegloren
G. Ruys, uit Utrecht, initieerde de oprichting van het sanatorium in 1921, en in 1927 opende de Minister van Handel, Arbeid en Nijverheid, prof. dr. J.R. Slotemaker de Bruïne, Zonnegloren met koningin-moeder Emma en vele andere prominenten aanwezig. Met een gestage groei kende het sanatorium hoogte- en dieptepunten, zoals de bouw van paviljoens en het ontvangen van koninklijke bescherming van Koningin Juliana in 1951.

Na de erkenning als volwaardig ziekenhuis in 1963 veranderde Zonnegloren geleidelijk van een sanatorium naar een modern ziekenhuis. In 1979 verlieten de laatste tuberculosepatiënten het complex, en in 1984 sloot het Emmapaviljoen, het laatste deel van het sanatorium, zijn deuren.

Sloop en Terugkeer naar de Natuur
Na sluiting werd Zonnegloren verkocht aan Sinaï, een joods psychiatrisch centrum, dat het later doorverkocht aan projectontwikkelaar NBM Amstelland. Uiteindelijk kocht de gemeente Soest het terrein in 1999 terug en keerde het terug naar de natuur in 2002.

Lex Bergers en Peter Beijer roepen Soesters en voormalige Soesters op om deel te nemen aan dit project door hun herinneringen te delen. Het boek belooft een boeiende reis door de tijd te worden, waarin Zonnegloren opnieuw tot leven komt.

Voorinschrijving nu geopend
Het boek wordt verwacht in november van dit jaar. Voorinschrijven is nu al mogelijk via www.uitgeverijpeles.nl/bestellen

Uw verhalen kunt u insturen naar info@uitgeverijpeles.nl

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact